Wat is Hoogsensitiviteit ?

Een hoge mate van gevoeligheid voor subtiele signalen uit de omgeving

Over de eigenschap 'hoogsensitiviteit' is tegenwoordig veel te lezen.

De term HSP (highly sensitive person) werd in 1996 geïntroduceerd door psychologe Elaine N. Aron. Naast uitgebreid onderzoek en literatuur over dit onderwerp heeft zij ook vragenlijsten (tests) ontwikkeld die gebruikt kunnen worden om vast te stellen of deze eigenschap van toepassing is.

Persoonlijk adviseer ik om deze vragenlijsten slechts als leidraad te zien en in het achterhoofd te houden dat iedere persoon uniek is en dus niet bedoeld is om in een standaard profiel te passen. Daarnaast zijn dergelijke vragenlijsten ook nooit helemaal betrouwbaar als je bepaalde culturele, religieuze of andere persoonlijke omstandigheden meeweegt.   

 Een hoogsensitief persoon is zeer gevoelig voor prikkels, stemmingen en subtiele signalen van de omgeving en kan deze extra intens beleven of zelfs onbewust overnemen. Het hoogsensitieve brein bevat veel spiegelneuronen en er worden meerdere gebieden dan gemiddeld, actief bij het verwerken van de signalen uit de omgeving.

Gemiddeld 1 op de 5 personen is Hoogsensitief

De volgende kenmerken staan bij hoogsensitiviteit voorop:

  • sterk ontvankelijk voor stemmingen van anderen
  • sterk ontvankelijk voor subtiele signalen van anderen
  • prikkelgevoeligheid
  • diepgaande prikkelverwerking in het brein
  • behoefte om terug te trekken (bij overprikkeling)

 

Is mijn kind hoogsensitief?

Is hooggevoeligheid hetzelfde als hoogsensitiviteit?

Hierover zijn de meningen nog verdeeld. De term hooggevoeligheid wordt regelmatig voor hetzelfde begrip gebruikt. Toch wordt ook wel beweerd dat bij hooggevoeligheid puur de gevoeligheid voor (zintuiglijke) prikkels wordt bedoeld en niet zozeer voor stemmingen en subtiele signalen van anderen. Hooggevoeligheid zou ook kunnen ontstaan na een traumatische ervaring of overbelasting van het zenuwstelsel. Hoogsensitiviteit daarentegen niet, daar het een aangeboren eigenschap is.

Ik spreek dus bij voorkeur over 'hoogsensitiviteit' om deze eigenschap te omschrijven.

 

 

Hoogsensitiviteit als belemmering of kracht?

Deze eigenschap kent vele uitdagingen, maar ook vele krachten! Een hoogsensitief persoon heeft een sterk ontwikkeld empathisch vermogen, een sterke intuïtie, een rijke belevingswereld en een groot gevoel voor sfeer, expressie en kunsten.

 

Met een gezonde mate van eigenwaarde en het vermogen om deze krachten te benutten en bewust in te zetten, is het een eigenschap waar je heel gelukkig mee kunt zijn.

 

Is mijn kind hoogsensitief?


Hoogsensitiviteit is nog een relatief jong begrip en krijgt steeds meer wetenschappelijke aandacht en erkenning. We zijn constant in ontwikkeling en er is nog veel over te ontdekken. Vermoed je dat jij of jouw kind deze eigenschap bezit? Observeer dan vooral wat er gebeurt en onderzoek (samen) wat deze eigenschap voor jou of de ander betekent, waar de krachten maar

ook de grenzen liggen en hoe je met deze eigenschap zo prettig mogelijk in het leven kunt staan.

Wat is hoogsensitiviteit? Wat houdt hoogsensitiviteit in? Wat is het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit? Wat is hoogstimulativiteit? HSP test. HSK test. Is mijn kind hoogsensitief? 

 Deze clip maakte ik in de hoop meer begrip rondom Hoogsensitiviteit te creëren


Lieve Maan

Bezoekadres: 

Dé Plek Haarlem,

Waarderweg 19, Haarlem

E: silvana@lievemaan.nl

 T: 0651112404, KVK: 69623198

Volg Lieve Maan ook op Social Media!

HSP, Lieve Maan op instagram
Hooggevoeligheid. Lieve Maan op Facebook
Hoogsensitief kind. Lieve Maan op Pinterest.
Hooggevoelig kind. Lieve Maan op YouTube.


Lieve Maan is aangesloten bij: Vind een Therapeut.nl