Tips bij Hoogsensitiviteit

Ontspanning

Iedereen heeft ontspanning nodig. Maar als HSP (hoogsensitief persoon) nog wat vaker. Dit komt doordat je zoveel emoties en indrukken vasthoudt dat je die ook weer moet los kunnen laten.

 

Dus neem bijvoorbeeld een lekker warm bad, luister naar relax muziek, mediteer, knutsel, kleur en omring jezelf met lavendelgeur (of een andere geur die jou kalm maakt). 


Beweging

Als HSP zit je zo vaak in je hoofd (gedachten), dat je je lijf soms bijna 'vergeet'. Daar kan je dan best een duf gevoel van krijgen. Het is heel goed om vaak en veel te bewegen. Zwemmen, lopen, sporten, buitenspelen, maar ook yoga-oefeningen zijn heel goed voor je.


Grenzen

Als je sterk meevoelt met anderen, kan 'NEE' zeggen soms best lastig zijn. Je wilt dan graag dat een ander blij is, maar vergeet dan jouw eigen gevoel. Je doet dan bijvoorbeeld mee aan iets waar je zelf een onprettig gevoel bij krijgt. Of je laat iemand te lang doorgaan met iets waar je last van hebt. 

Onthoud dit: Jij ben net zo belangrijk als de ander en telt net zoveel mee! Als iets niet goed voelt voor jezelf, is het heel goed om dat eerlijk te zeggen. Als iemand dan boos of teleurgesteld is, is dat jammer, maar dat betekent niet dat jij dan maar je gevoel opzij moet zetten.


Uit het!

Een hoofd vol indrukken en stemmingen van jezelf en van anderen, kan ervoor zorgen dat je 'te vol' zit. Naast ontspanning en beweging, is het ook heel goed om je te uiten en het niet allemaal voor jezelf te houden. Kun je er met je ouders, familie of met vrienden over praten? Meestal lucht het op. Maar wat ook heel goed werkt, is een schriftje of dagboek bijhouden, waarin je schrijft wat er allemaal in je hoofd omgaat. Houd je niet van schrijven? Tekenen, schilderen of scrappen kan ook. Of zingen, muziek maken, rappen...

Doe het op jouw manier!


Wat kan ik nog meer doen ?

Als je veel last hebt van deze eigenschap en er de mooie kanten niet goed van kunt zien, dan is het belangrijk dat je hier met iemand over praat. Ook als het moeilijk is, kun je er het best eerst met je ouders erover praten, zij kunnen het best met je kijken naar wat je nodig hebt en ervoor zorgen dat je dat krijgt. Als het goed voelt, kun je er ook met je leerkracht over praten.

Volg Lieve Maan ook op Social Media!

HSP, Lieve Maan op instagram
Hooggevoeligheid. Lieve Maan op Facebook
Hoogsensitief kind. Lieve Maan op Pinterest.
Hooggevoelig kind. Lieve Maan op YouTube.


Lieve Maan is aangesloten bij: Vind een Therapeut.nl