Tips bij echtscheiding

Stabiliteit

Hoe ga je met kinderen om in een echtscheidingssituatie?

 

Als ouders uit elkaar gaan verandert er hoe dan ook veel.

De wereld staat even op z'n kop en dit heeft hoe dan ook grote impact op een kind. Maar bij een echtscheiding hoeft niet alles om het kind heen te veranderen. Door duidelijk te maken dat de zorg, liefde en veiligheid voor het kind onveranderlijk blijft, bied je een zekere stabiliteit.

 

Een kind hoort zich thuis altijd veilig en geborgen voelen.

Als ouders uit elkaar gaan, ontstaat er een nieuwe situatie die in het begin heel onwennig aan kan voelen. De woonsituatie komt misschien te veranderen. Als het praktisch mogelijk is om de schoolsituatie gelijk te houden, dan is dat zeer prettig en wenselijk voor het kind.

Als een kind wegens omgangsregelingen te maken krijgt met reistijd en praktische zaken, dan is het heel fijn als ouders daarbij kunnen zorgen dat het kind zo weinig mogelijk leuke partijtjes, clubjes of uitjes hoeft te missen.

Een kind heeft niet om de situatie gevraagd en heeft recht op deze leuke uitjes. Ouders kunnen hierin veel emotionele schade beperken, door zich dan enigszins op te offeren als dit nodig is.

 

Onvoorwaardelijkheid

De liefde voor elkaar kan over zijn, maar de liefde voor een kind is onvoorwaardelijk.

Kinderen zijn graag loyaal aan beide ouders.

 

Er is niets pijnlijker dan moeten 'kiezen' tussen beide ouders.

Daarom doe je er als ouder verstandig aan om te alle tijden duidelijk te maken dat je kind nooit hoeft te kiezen of de ene ouder teleurstelt als hij/zij bij de andere ouder wil zijn.

Kinderen voelen zich vaak al schuldig als ouders uit elkaar gaan, omdat ze mogelijk denken dat ze dit hadden kunnen voorkomen.

Ook zijn ze een 'product' van jullie beiden en voelen ze mee met het verdriet.

Het is geweldig als gescheiden ouders in staat blijven het onvoorwaardelijke gevoel naar hun kinderen toe te blijven uitdragen.

 

Respect

Het respect dat ouders voor elkaar hadden kan soms na een echtscheiding gedeeltelijk of volledig verdwenen zijn. Maar dit mag niet ten koste van het kind gaan.

 

Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer als ouder nooit in bijzijn van het kind de andere ouder naar beneden te halen.

Kinderen pikken feilloos geweldvolle boodschappen en signalen op die ouders op elkaar afvuren. En het is voor kinderen zeer pijnlijk te horen hoe ouders over elkaar praten met anderen.

 

Een kind mag dan wel een voorkeur hebben om bij één van beide ouders te zijn, diep van binnen blijft het wel houden van allebei en voelt het alsof er een deel van het kind zelf wordt afgekeurd als er neerbuigend over een ouder gesproken wordt.

Als de gemoederen hoog oplopen, worden kinderen soms bewust of onbewust ingezet als 'wraakmiddel'. Dit kan uiteindelijk nooit de bedoeling zijn en vraagt echt om extra alertheid van ouders

 

Contact met lotgenoten

Veilig thuis

Inspraak kind

Verdraagzaamheid

Quality Time

Villa Pinedo(tip!)

_____________

 www.villapinedo.nl 

Website speciaal voor jongeren met gescheiden ouders. Leeftijd- en lotgenoten delen hun ervaring en bieden steun. Ook interessant voor opvoeders en ouders die ermee te maken krijgen.

_____________

Bij ouderavonden, clubvoorstellingen en diploma uitreikingen, kan het voor kinderen heel fijn zijn als beide ouders aanwezig kunnen zijn en op redelijke afstand van elkaar.

Zo voorkom je dat het kind alsnog 'moet kiezen' bij wie het zich voegt.

_____________


Kindercoach en speltherapeut in Haarlem. Begeleiding voor kinderen op gebied van hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit, rouwverwerking, verdriet, faalangst, stress/spanningsklachten.