Stille signalen

Wat zijn de alarmsignalen als een kind iets opkropt?

Jonge kinderen huilen doorgaans sneller dan oudere kinderen.

Maar er zijn ook kinderen die de neiging hebben om alles op te kroppen.

Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn.

Maar hoe weet je of jouw kind iets opkropt?

Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten.

 

Bedplassen en/of broekplassen

Als je kind al enige tijd zindelijk is en plotseling weer regelmatig in bed plast of overdag 'ongelukjes' heeft. Kan dit een signaal zijn dat er emotioneel iets wordt opgekropt. Het is raadzaam om eerst lichamelijke oorzaken uit te laten sluiten via de huisarts.

Waak ervoor boos of verwijtend te reageren. Dit verslechtert de situatie alleen maar. Probeer er niet teveel aandacht aan te besteden, maar benoem wel zo neutraal mogelijk dat het je opvalt en sta open voor wat er mogelijk speelt.

 

Prikkelbaar & Tegendraads

Alle kinderen zijn weleens in een slechte bui of lekker tegendraads. Maar als het je als ouder opvalt dat jouw kind de laatste tijd wel erg veranderd is qua humeur en zich anders is gaan gedragen zonder dat daar hormonale veranderingen aan ten grondslag liggen (puberteit), dan kan er ook iets emotioneel in de weg zitten. Als je vraagt wat er is, krijg je misschien een geïrriteerde reactie. Probeer goed op andere signalen te letten en beheerst te blijven. Zo vergroot je de kans dat het kind iets zal laten blijken.

 

Afzondering

Zondert jouw kind zich steeds vaker af en wil het minder spelen of afspreken met anderen? Benoem wat je ziet zonder gelijk een grote zorg uit te spreken. Probeer te laten blijken dat je begrijpt dat het best fijn is om even alleen te zijn van tijd tot tijd, vooral als iets niet gaat zoals je wilt. Vraag of er iets is dat niet gaat zoals jouw kind dat zou willen. 

Als er geen antwoord op komt, dan laat je het even en breng je het op een ander moment nog eens ter sprake.

Kindercoach en speltherapeut in Haarlem. Begeleiding voor kinderen op gebied van hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit, rouwverwerking, verdriet, faalangst, stress/spanningsklachten.