Gesprekken met kinderen

Een van de moeilijkste gespreksonderwerpen met kinderen is wel 'de dood'.

Maar als een kind met dit verlies te maken krijgt is het onvermijdelijk.

Hoe praat je met kinderen over de dood?

Dat voel je waarschijnlijk ergens wel aan, omdat je jouw eigen kind het best kent.

Ik wil hier slechts wat zaken onder de aandacht brengen die zo'n gesprek

wellicht ten goede komen.

 

Waar? Waarom? Wanneer?

Kinderen zullen vragen waarom iemand dood is gegaan, waar die nu dan is, wanneer anderen doodgaan...

Moeilijke en ook pijnlijke vragen. Je kunt en hoeft ze het antwoord niet te geven, als voelt dat misschien wel zo. 

Benoem gerust het mysterie hiervan en filosofeer er samen over.

Het is prima om te benoemen dat er verschillende overtuigingen over bestaan, maar dat iedereen daar een eigen gevoel/idee bij mag hebben. Ook zeer jonge kinderen hebben mogelijk al eigen beelden bij dit onderwerp en niets is raar of 'bestaat niet'. En als je merkt dat je kind sterk behoefte heeft aan een vaste overtuiging, ga er dan gerust in mee en laat het voor wat het is. Al een kind er houvast aan heeft, dan mag het zo zijn. Zegt een kind bijvoorbeeld dat papa of mama 'een ster in de lucht' is, dan is dat zo. Het geeft veel steun als je daarin mee kunt gaan.

Ander onderwerp

Het kan zomaar gebeuren dat je midden in een intens gesprek zit en je kind plotseling over iets heel anders begint te praten of iets wil gaan doen. Vooral bij jongere kinderen komt dit veel voor.

Er is niets mis mee. Het kan zijn dat er gewoon even genoeg over gesproken is en dat de behoefte om te spelen of ontspannen even veel groter is. Tijdens het spelen verwerken kinderen dan ook heel veel. Laat het dus gerust gaan en probeer het gesprek niet verder af te dwingen.

 

'Er is niets hoor'

Heb je het gevoel dat je kind wel over het verlies wil praten maar niet weet hoe erover te beginnen of het te beladen vindt?

Afhankelijk van je gevoel hierover kan je het even laten rusten of toch proberen te bespreken. Mogelijk kun je er iets vanuit je zelf over zeggen. Bijvoorbeeld: 'Vandaag moet ik veel aan ... denken'.

Of een mooie tekst onder de aandacht brengen over het onderwerp. Zit een kind echt helemaal 'op slot', dan kan externe begeleiding uitkomst bieden.

Mijn kind is in de rouw. Hoe help ik mijn kind met rouwen? Verliesbegeleiding voor kinderen. Hoe help ik mijn kind de dood te verwerken? Hoe gaan kinderen om met de dood?