'Spoken bestaan niet'

Monsters onder het bed

Irreële angsten zijn een heel normaal fenomeen bij jonge kinderen.

Ze beschikken nog niet in elke situatie over het vermogen om te relativeren en fantasie van de werkelijkheid te onderscheiden. Daarom zullen ze misschien regelmatig bij hun ouders komen in de nacht of zich vastklampen als ze iets onbekends en geheimzinnigs zien.

 

Ook nachtmerries kunnen een enorme impact hebben en ervoor zorgen dat een kind soms nachtenlang onrustig is, uit angst voor herhaling.

Als ouder zoek je dan naar manieren om de angst te stillen en dat valt niet altijd mee. Kinderen nemen geen genoegen met 'spoken bestaan niet, je hoeft dus niet bang te zijn.'

Wat vaak wel kan helpen is het kind betrekken bij de oplossing, zodat het weer de baas wordt boven de angst, omdat het controle kan uitoefenen op de situatie.

 

De angst de baas worden

Het klinkt simpel, maar vaak begint 't met het kind dat het gevoel nodig heeft weer de baas te zijn over de angst. En juist die krachtige fantasie en inbeeldingsvermogen van kinderen kan daar nou zo goed bij helpen! Door het kind te vragen wat het wil doen om de 'spoken, monsters of andere figuren' te verjagen en daarop in te spelen en het te benoemen als een goed plan, geef je het kind weer de controle over de angst. Het heeft misschien wel wat herhaling, oefening en geduld nodig, maar na een tijdje merk je verschil.

Als een kind bijvoorbeeld aangegeven heeft dat het eerst lichter in de kamer moet worden, dan vraag je wat daarvoor nodig is. Als een kind over een nachtlampje begint, spreek je jouw waardering uit voor dit briljante plan en benoem je dat het een goed bedachte oplossing kan zijn.

Zo kan een kind zelf met ideeën komen als: een steunknuffel, een afscheidsbrief/tekening voor de enge figuren, een toverspreuk of iets anders, zonder dat je dat als volwassenen hebt aangedragen. Het werkt namelijk veel beter als het kind erin gelooft, omdat het er zelf mee kwam.

 

Zo kun je deze aanpak in heel veel verschillende situaties toepassen.

Niet alleen bij nachtelijke angsten.

Ook bij angst voor een doktersbezoek of een nieuwe situatie; vraag het kind zelf om mee te denken en uit eigen kracht te putten.

 

 

 

Angst erkennen

Nachtlampje bij bed

Samen plan bedenken

Afscheidsbrief 'monsters'

Toverspreuk maken

Ontspanningsoefeningen

Putten uit fantasie &  vindingrijkheid van kinderen!

_____________

 

Ontspanningsoefeningen  kunnen ervoor zorgen dat een kind zich prettig en gerust voelt en  daardoor minder bezig is met spannende zaken in het hoofd.

_____________

 

Angstgevoelens nemen af als kinderen controle over de situatie krijgen.

Door ze invloed uit te laten oefenen en zeggenschap te geven, voelen ze zich minder overgeleverd aan de situatie. 

_____________


Mijn kind is heel angstig. Hoe help ik mijn kind angst te overwinnen? Hoe help ik mijn angstig kind? Hulp bij kinderangsten. Mijn kind is bang om te...