Praktische tips voor Hoogsensitieve kinderen

De dag verwerken

Wat heeft een hoogsensitief kind nodig?

Merk je dat je kind opvallend uitgelaten is of juist stil of humeurig na een dagje school? Even bijkomen met een kopje thee en een luisterend oor doet vaak al wonderen. Met name een hoogsensitief kind kan soms wat meer tijd en ruimte nodig hebben om de dag te verwerken.

 

Hoogsensitieve kinderen nemen als 'sponzen' prikkels uit hun omgeving op. Denk daarbij zowel aan zintuiglijke waarnemingen als stemmingen en subtiele signalen van anderen. Dit kan diepe indruk op ze achterlaten en ze zowel opwinden als vermoeien. Als die signalen van buitenaf ze zo sterk bijblijven, kan dat verwarrend voor ze zijn, omdat het hun eigen stemming vaak beïnvloedt. Een hoogsensitief kind voelt zich bewust of onbewust dan ook sterk betrokken bij anderen.

 

Vermoed je dat jouw kind thuis komt met een wel heel vol hoofd en zich zo veel heeft aangetrokken van de omgeving? Benoem het dan gerust en kijk wat je kind er zelf over kwijt wil. Is dat weinig, dwing dan liever niets af en vraag bijvoorbeeld of je het goed hebt dat het even met rust gelaten wil worden of liever wil spelen. Begrip kan al zoveel rust geven op dat moment.

 

Als je merkt dat je kind het een en ander kwijt wil, alleen niet zo goed

weet hoe, dan kun je helpen door open en opbouwende vragen te stellen: Bijv: 'Wat dacht/voelde je toen dit of dat vandaag gebeurde?'' 'Wat wilde je eigenlijk doen of zeggen?' 'Waardoor was dat lastig?' 'Hoort dat bij jou of bij die ander?' Waar ben je blij over/Wat vond je goed gaan?' 'Hoe wil je het de volgende keer aanpakken?'

 

Tijdens het gesprek komt misschien wel het een en ander naar boven. Je voelt zelf vaak goed aan hoe je daarop het best kunt reageren. Het spreekt voor zich dat ieder kind er bij gebaat is als een ouder begripvol reageert, zonder voor het kind in te vullen wat het moet vinden/denken/doen.

Boodschappen als 'Kan ik me heel goed voorstellen/begrijp ik best hoor'. Ik vind dat je het best goed weet/doet'zijn altijd prettig om te ontvangen en geven altijd een gevoel van steun en erkenning. 

 

Omgaan met hoogsensitief kind

En het hoogsensitieve kind dat liever niet praat? Hoe verwerkt die de dag dan?

 

Dat hangt natuurlijk van het kind af en de leeftijd. Maar misschien heeft je kind dan wel meer behoefte aan spelen met poppen, verkleedspullen, auto's, klei of een sportieve/creatieve activiteit. Misschien komt er tijdens het spelen wel een gesprekje op gang (als je meedoet) of merk je dat je kind daarna weer wat meer tot zichzelf is gekomen.

 

Er zijn ook kinderen die echt veel beweging nodig hebben om even los te komen van al die 'opgenomen prikkels' en graag een stuk gaan fietsen, rennen of springen. Als het even kan is het alleen maar goed om ze die ruimte te geven. 

 

Ontspannen en opladen

Hoogsensitieve kinderen en ontspanning

Hoe jonger het kind, des te natuurlijker gaat het ontspannen en opladen ze vaak af.

 

Jonge kinderen geven eerder toe aan de behoefte te gaan slapen, spelen, huilen of schaterlachen.

Het is die heerlijke ongeremdheid, die op latere leeftijd soms naar de achtergrond verdwijnt en het ontspannen soms ook wat in de weg staat. Zo rond de prepuberteit (rond het 10e jaar) neemt die ongeremdheid

vaak geleidelijk af. 

Door allerlei zaken die dan nogal eens worden opgekropt, kan het met name voor hoogsensitieve kinderen erg wenselijk zijn om regelmatig te ontspannen en op te laden.

 

Omgaan met hoogsensitief kind

Ontspanning zit 'm in alles waarbij je kunt uiten, genieten en bijkomen.

Soms kan het zo simpel zijn als een strandwandeling, potje voetbal, stoeipartij of bak-/knutselmiddag.

Maar als je merkt dat je kind graag muziek maakt of sport,

kan je samen zoeken naar een vereniging of club.

Ook toneelspelen kan heel goed helpen bij het oefenen in het uiten van emoties. En omdat hoogsensitieve kinderen emoties vaak ook lichamelijk opkroppen en hierdoor spanningsklachten krijgen, kan kinderyoga heel veel goeds doen.

 

Samen een kopje thee

Een luisterend oor

Even met rust laten

Een knuffel

Een stoeipartij

Samen spelen

Kinderyoga

Potje voetbal

Expressie/Sport

Knutselmiddag

Schaterlachen

Strandwandeling

_____________

Alle kinderen kunnen gebaat

zijn bij dit soort zaken.

Hierin verschilt een

hoogsensitief kind niet per se.

 Het verschil kan 'm zitten in een beetje extra begeleiding bij het tijdig

uiten van emoties en het erkennen van eigen behoeften en voldoende plaats maken voor ontspanning.

_____________

 

Een hoogsensitief kind kan wat vaker behoefte hebben om zich terug te trekken.

Dit om de vele prikkels te verwerken en even tot zichzelf te kunnen komen...

_____________


Kindercoach en speltherapeut in Haarlem. Begeleiding voor kinderen op gebied van hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit, rouwverwerking, verdriet, faalangst, stress/spanningsklachten.

Hoogsensitief kind.