Een groot gevoel voor een heleboel

Krachten van hoogsensitiviteit

Iedereen heeft unieke en krachtige eigenschappen, hoogsensitief of niet.

Een hoogsensitief kind zal zich misschien niet altijd bewust zijn van de krachten van deze eigenschap. Met name als de wereld af en toe 'een beetje op je af komt'.

Het is natuurlijk geweldig als een kind dit wel gaat inzien en deze eigenschap

bewust kan benutten en omarmen.

 

Intuïtief

Hoogsensitieve kinderen voelen al op zeer jonge leeftijd dingen aan. Zo pikken ze stemmingen van mensen uit hun omgeving op, weten ze wat er gaande is zonder het helemaal te begrijpen en voelen ze aan of iemand oprecht is.

Volwassenen kijken soms op van hun uitingen en bestempelen ze veelal als 'oude zielen'.

Empathisch

Hoogsensitieve kinderen voelen makkelijk mee met een ander.

Soms maakt dit het stellen van grenzen en voor jezelf kiezen, moeilijk. De ander niet willen teleurstellen en het overnemen van andermans gevoel, ligt daar vaak ten grondslag aan.

Maar dit vermogen stelt ze ook in staat om hechte en duurzame relaties aan te gaan, adequaat te reageren in eigen voordeel  en tot grote steun te kunnen zijn voor anderen.

 

Reflectief

Zelfreflecterend vermogen en de innerlijke wil om te groeien en te leren is vaak al sterk aanwezig bij hoogsensitieve kinderen. Daarnaast spiegelen ze vaak onbewust, op jonge leeftijd al andere leeftijdsgenoten en helpen deze zodoende ook bij hun leerprocessen.

 

 

 

Gevoel voor sfeer

Het ontbreekt een hoogsensitief kind nooit aan oog voor detail. Ze zijn dan ook zeer dankbaar wanneer een ouder of leerkracht de ruimte knus heeft ingericht.

Ze voelen zelf ook vaak aan wat een situatie of ruimte nodig heeft om het aangenamer en sfeervoller te maken en hoe je het samen gezellig kunt maken door iets te ondernemen.

hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit, rouwverwerking, verdriet, faalangst, stress/spanningsklachten.