· 

Hmm, tijd voor kruidnoten!!

 

De Sint is in het land!

 

Wat een heerlijke tijd om samen te gaan bakken en het huis te vullen met de warme geur van kruiden en specerijen.

Kinderen genieten niet alleen intens van het eten van allerlei lekkernijen, maar ook van het zelf maken ervan. De gezelligheid van het samen bakken, het lekker bezig zijn met je handen en ondertussen 'stiekem snoepen' van het deeg én de leuke spanning van het eindresultaat maakt het de absolute must op de 'December to do lijst'!

 

2x Recept Kruidnoten

Ik heb naast een 'basis recept' ook een glutenvrij recept toegevoegd.

Veel bak plezier!!

 

Basis recept

Ingrediënten voor +/- 50 stuks

  • 125 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 65 g donkere basterdsuiker
  • 50 g boter
  • 1 el koekkruiden / speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 1-2 el melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en vermeng goed.
  • Voeg de melk en de harde boter in stukjes toe.
  • Begin het deeg te kruimelen met je vingers.
  • Als het deeg goed verkruimeld is kneed het dan snel tot een soepel deeg.
  • Maak van het deeg kleine balletjes.
  • Plaats de balletjes op de bakplaat en bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

Tip! Je kunt de kruidnoten ook door de gesmolten chocolade halen en in de koelkast laten uitharden voor heerlijke chocolade kruidnoten!

 

Glutenvrij recept

Ingrediënten voor +/- 70 stuks

  • 100 g glutenvrije boekweitmeel
  • 100 g rijstmeel
  • 100 g boter
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • snuf zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en vermeng goed.
  • Voeg de ei en de harde boter in stukjes toe.
  • Begin het deeg te kruimelen met je vingers.
  • Als het deeg goed verkruimeld is kneed het dan snel tot een soepel deeg.
  • Maak van het deeg kleine balletjes.
  • Plaats de balletjes op de bakplaat en bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

 

Tip: Je kunt de basterdsuiker uiteraard ook vervangen door bijvoorbeeld: kokosbloemsuiker!

 

Veel Plezier en een fijn Sinterklaasfeest!

 

Door: Silvana Trivieri

 

www.lievemaan.nl 

 


 

 

 In mijn blog deel ik graag wat ik zie, voel en denk over de veelal

bijzondere zaken die ik tegenkom in mijn werk met kinderen.

Ik hoop telkens weg te blijven van te sterk ingeprente

overtuigingen en blijf me liever verwonderen en gaandeweg

leren van wat kinderen me steeds weer laten zien...

 

Silvana

www.lievemaan.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0